19 maart 2024
Debiteuren

Voorkom betalingsachterstanden door te kiezen voor factoring

Voor veel ondernemers zal factoring een relatief nieuw begrip zijn! Dit is een vorm van debiteurenbeheer, die over komen waaien is vanuit Amerika. Hier werd deze dienst al langere tijd aangeboden door zogenaamde factoringpartijen. Zo’n partij koopt een factuur over van een ondernemer, waarbij de ondernemer een bepaalde vergoeding betaalt. Dit lijkt wellicht onaantrekkelijk, maar is het zeker niet! De ondernemer profiteert namelijk van het feit dat de factuur vaak al binnen enkele dagen betaald wordt door het factoringbedrijf. Hierbij wordt niet gewacht op de betaling van je klant aan het factoringbedrijf, waardoor je verzekerd bent van een continue kasstroom. Lees dit artikel verder, om hier meer over te weten te komen.

Factoring

Voordelen van factoring voor ondernemers

Met name voor een startende ondernemer, een ervaren ZZP’er en bedrijven uit het MKB kan factoring erg interessant zijn. Bedrijven uit deze groepen krijgen regelmatig met klanten te maken, die facturen niet tijdig of helemaal niet betalen. Dit biedt in sommige gevallen stressvolle situaties, omdat ook je eigen leveranciers op je betaling wachten! Doordat de kasstroom van deze ondernemers vaak beperkt is, hebben zij niet het budget om facturen alvast voor te schieten. Betalingsproblemen liggen hierdoor op de loer! Een factoringbedrijf voorkomt stress en gaat betalingsproblemen voor je organisatie tegen.

Finqle

Aanmelden bij een factoringbedrijf

Wanneer deze vorm van debiteurenbeheer interessant is voor je organisatie, kun je een account aanmaken bij een factoringbedrijf. Vervolgens krijg je bij veel van deze bedrijven toegang tot een bedienpaneel, waar je nieuwe facturen kunt verkopen. Het kan verstandig zijn om vooraf verschillende partijen met elkaar te vergelijken. Zo weet je precies welke partij het goedkoopst is, of de beste service aanbiedt. Een voorbeeld van een geschikte factoringpartij is Finqle. De vergoeding die dit bedrijf in rekening brengt, ligt gemiddeld genomen tussen de 3 en 5 procent. Dit is afhankelijk van de betalingstermijn die met klanten afgesproken is.