22 mei 2024
vog aanvraag

Is een vog alleen voor natuurlijke personen?

Bij een vog aanvraag zijn er meerdere mogelijkheden welke aanvraag je doet, de aanvraag kun je niet alleen als natuurlijk persoon doen maar ook als rechtspersoon. Met een verklaring voor rechtspersonen kun je aantonen als bedrijf dat je geen strafbare feiten op je naam hebt staan. In de regel is deze verklaring nodig bij bijvoorbeeld een overname of een samenwerking waar er financieel veel geld mee gemoeid is. Ook bij het lid worden van een brancheorganisatie als bedrijf kan om de verklaring gevraagd worden.

vog aanvraag

Signaal uit continue screening

Wanneer je in aanraking ben geweest met justitie op verdenking van een overtreding of misdrijf, ben je vervolgt of heb je een schikkingsvoorstel gehad of juist daar vanaf te zien wordt dit doorgegeven aan Justis. Bij continue screening wordt iedere wijziging doorgegeven aan de dienst Justis, hiermee wordt bedoeld bijvoorbeeld de afloop van een strafzaak. Vervolgens wordt beoordeeld of er een nieuwe screening nodig is, Justis geeft een melding aan de toezichthouder in de branche. Via je werkgever moet je dan een nieuwe vog aanvraag doen. 

Algehele dossier wordt bekeken

Om de nieuwe vog aanvraag goed te kunnen beoordelen wordt niet alleen de laatste wijziging bekeken, het gehele dossier wordt weer opnieuw bekeken. Het signaal wat afgegeven is via continue screening, wordt gezien als mededeling dat het tijd is om weer een vog aan te vragen. Er wordt pas echt gekeken naar je justitiële verleden als je de aanvraag ook daadwerkelijk hebt gedaan. Het proces verloopt verder hetzelfde zoals bij een nieuwe aanvraag zonder melding.