25 juli 2024

Zo wordt kun je PTSS laten behandelen

PTSS is helaas een veelvoorkomend verschijnsel nadat iemand een schokkende gebeurtenis heeft meegemaakt. Maar hoe gaat een behandeling complexe PTSS in z’n werk? Je leest het hier.

De diagnose en eerste gesprekken

Denk je last te hebben van PTSS? Dan is het raadzaam om een zelftest te doen. hierbij krijg je gelijk een indicatie of je daadwerkelijk last hebt van PTSS. Je vult een aantal vragen in en krijg gelijk je indicatie. Je kunt vervolgens naar een dokter gaan zodat je een verwijsbrief kunt krijgen voor de psycholoog. Je kunt zelf voor een psycholoog kiezen wanneer je een verwijsbrief hebt. Je stuurt hierbij de verwijsbrief door naar je psycholoog, waarna er contact met je wordt opgenomen voor een screening. Daarna moet je op intakegesprek komen. Tijdens dit gesprek worden je exacte klachten in kaart gebracht.

Logischerwijs wordt er daarna aan vervolggesprek gepland. Hierbij worden je trauma’s besproken en zal er een behandelplan worden opgesteld. Deze behandeling bestaat vaak uit enkele weken, afhankelijk van de benodigde behandeling. Hierbij is het vaak vereist dat je blijft overnachten bij de instantie.

Nadat je de behandeling hebt gehad, kunnen je naasten je komen bezoeken. Zo wordt men geïnformeerd over wat er hierna komt en worden de resultaten bekend gemaakt. En half jaar na je behandeling volgt er meestal een gesprek om te kijken hoe je bent gevorderd en hoe de zaken er op dat moment bij staan. Zo kun je inzien of de effecten van de behandeling blijven waren.