14 september 2024

Alles over de vissershoed

Tegenwoordig staat de vissershoed vooral bekend als de bucket hat. De naam verwijst naar de emmer-achtige vorm met flappen die het kenmerkende hoedje heeft. Het hoedje heeft veel praktische redenen, met name handig tijdens het vissen, de bezigheid waarvoor de hoed in de eerste plaats is uitgevonden. Zo beschermde het zijn drager tegen de regen en de zon.

Het begin en in de hiphop

De vissershoed wordt al sinds ongeveer het begin van de twintigste eeuw gedragen. De hoed werd uitgevonden door vissers in Ierland. Met zijn naar beneden aflopende flappen beschermde het de vissers niet alleen tegen de zon, maar ook tegen de regen. Daarnaast was de hoed makkelijk weg te vouwen. De vissershoed werd toen eigenlijk alleen gedragen om zijn praktische redenen. Pas in de jaren zestig, na de Tweede Wereldoorlog, werd de vissershoed omgetoverd tot een mode-item door de modernisten. Waar de oorspronkelijke vissershoeden vooral waren gemaakt van katoen en tweed, werden de moderne varianten gemaakt met vilt en andere stugge materialen.

In de jaren tachtig werd de vissershoed een iconisch mode-item door verschillende hiphop-rappers. Samen met grote kettingen van goud werden deze hoeden gedragen als statement piece.

Herintroductie

In 2019-2020 werd de vissershoed weer geherintroduceerd door merken zoals bijvoorbeeld Chanel. Nu werd de vissershoed vooral gedragen voor een zomerse uitstraling en om je gezicht te beschermen tegen het zonlicht in de zomer. Waar veel prominenten in de modewereld nog steeds opvallende hoeden de voorkeur blijven geven, is dat niet helemaal zo het geval met de vissershoed en wordt er vooral nog steeds gekeken naar zijn praktische waarde. Ze kunnen makkelijk worden opgevouwen en worden meegenomen in de tas. Daarnaast kunnen ze naast bescherming tegen de regen en zon ook zorgen voor wat warmte op het hoofd. De winterse variant gemaakt van wol is bijvoorbeeld een populaire keuze. De vissershoed wordt al lange tijd gedragen en hij lijkt weer helemaal terug te komen, maar misschien is het beter om te zeggen dat de vissershoed eigenlijk nooit helemaal is weggeweest.